Juhuuu! Efterårsferien står og griner med sit orange fjæs lige foran os!

Og juhuuu! I dag udkommer min og Caspers nye bog ‘Tag ud med dine børn’ med 20 sjove ture i naturen året rundt.

Og de 5 af turene er efterårsture.

Så hvis du mangler lidt inspiration til at få vaffet familien ud i efteråret og nyde naturen og hinanden, så er her i hvert fald  vores allerbedste bud.

Vores egne børn har afprøvet alle turene. Og de har givet dem tissemyre-point (de har selv besluttet, at det skulle være sådan).

Nogle af turene har de givet seriøst mange tissemyrerpoint! Så det må jo betyde, at de var rigtig fede. Og en enkelt tur fik top-point af ALLE 4 børn. Og selv om det var en fed tur, var det måske ikke den, jeg havde tippet som vinderen.

Men det er en af de fede ting ved bogen. Det er børnenes historie, og jeg synes, man bliver ret meget klogere på, hvad DE synes er sjovt i naturen.

Nogle ting har været en øjenåbner for os. Og måske vil det også være det for dig.

tag-ud-bade

Arrrrgh! Badetøj, uldhue og stiv kuling! Hvad sker der lige her? Billedet her er fra en af de super sjove efterårsture i bogen 🙂

Du kan købe bogen i de fleste boghandlere. Og du kan også bestille den her.

Her er et lille sneak-peak på bogens intro-afsnit:

Jeg gider eddermame ikke på tur i dag!

Har du også hørt den sætning fra dine børn, lige når I stod pakket og klar, og det hele var planlagt, og du bare virkelig gerne ville have en hyggelig og gnidningsfri dag?

Fortvivl ikke!

Vi har tilsammen fire børn i helt forskellige aldre, og det sker indimellem, at i hvert fald én af dem synes, det ville være væsentligt sjovere at blive hjemme og se en film, læse tegneserier, mure sig inde på værelset, spille computerspil, eller hvad det nu kan være.

Og det er sket mere end én gang, at vi har et surmulende barn siddende i bilen på vej på tur.

Men det er faktisk ALDRIG sket, at vi har et surmulende barn med hjem.

Skal iPads diskuteres?
Der er ingen tvivl om, at hvis vores børn fik love at bestemme, hver gang vi havde planlagt en tur i det fri, så ville vi ikke være kommet på alle vores ture. For nu sad de jo lige så hyggeligt med iPad’en. Og skal man så tage diskussionen? For os er svaret simpelt.

Nej.

Nej – for der er ikke basis for en diskussion. Det er bare en iPad, der skal slukkes, og den skal slukkes med det samme. Og kan de ikke finde ud af at slukke iPad’en, når de får beskeden, så er alternativet, at der ikke er nogen iPad i nærmeste fremtid.

Vi vil gerne diskutere med vores børn. Om det er retfærdigt, at den ene fik en ny cykelkurv, og den anden ikke fik. Det kan give en god snak om retfærdighed. Eller om skoledagen er for lang. Det giver en spændende snak om politik. Eller endda om lommepenge og sengetider. De bliver ældre og skal flytte grænser.

Men iPads – det gider vi simpelthen ikke diskutere. Den skal bare slukkes, når vi siger sluk. Hvis det lyder lidt hårdt, så er det, fordi at lige her har vi ikke meget snor at give af. Lige her er vores tålmodighed som forældre begrænset. Og det har vores børn tilsyneladende forstået, for der er sjældent diskussioner om iPads.

I naturen er børnene superhelte
Selvfølgelig er alle børn ikke altid lige begejstrede for at skulle på tur og ud i det fri.
Vi holder fast i vores ture, også når børnene protesterer, og så prøver vi at give dem rum og ro til at bruge turen til det, de har lyst til. Nogle gange gør de noget helt andet, end det, vi havde planlagt. Men det er lige meget. Faktisk er det rigtig godt. Ofte opstår der små og store eventyr, som vi aldrig kunne have forudset, og det er netop dét, der er så skønt ved at tage ud med sine børn, ændre rammerne og se, hvad der sker.

Jo flere ture vi er på, jo nemmere er det at få dem med på den næste. Der bliver skabt fælles historier på selv de mest simple små ture i skoven. De glemmer aldrig fisketuren, hvor én kammerat røg i vandet. Eller kanoturen, hvor den ene kano måtte reddes af den anden. Eller dengang de selv lavede pandekager over bål og tømte en dåse flødeskum til pandekagerne.

De finder også ud af, hvor meget de kan selv, når de er ude. Vi kan nærmest se deres selvværd vokse nogle gange. Silas snitter selv sine egne knive og spartler af træ fra skoven og laver mad over bålet med dem. Isabel er ikke længere bange for at tisse i det fri, faktisk synes hun, det er mega sejt. Bjørg klatrer uden tøven op på store stammer, springer ud og lander som en avatar på jorden. Pascaline tog føringen og styrede en kano, da mor ikke kunne. Det er nogle bomstærke og selvstændige superheltebørn, vi får med hjem fra en tur i naturen

Og derfor tager vi ikke en diskussion om, hvorvidt iPad’en skal slukkes eller ej, når vi skal på tur.

En ramme for turen
Uanset hvor naturglade børn er, så kan det selvfølgelig blive svært at sælge »en gåtur i skoven«. Det er lidt diffust for børn. Hvorfor skal vi gå en tur?

På alle turene i denne bog har vi lavet en ramme for turen, som fx ›slangebøsseturen‹ eller ›lægeurteturen‹. Men det er ikke sikkert, at det er slangebøsserne eller lægeurterne, der kommer til at fylde mest, når vi først er afsted. Det bestemmer børnene.

Rammen er god, fordi den gør det let for børnene at forstå og forestille sig, hvad det er, der kommer til at ske i dag. Men når det er sagt, kan rammen altid brydes.
Hvis børnene pludselig opfinder en restaurant, finder en sjov gynge eller forsvinder i en ninja-leg, så river vi dem ikke ud af det, fordi de voksne jo havde planlagt, at vi skulle lave slangebøsser.

Det vigtigste for os er at være sammen udenfor.

Tag ud med dine børn udgives af Turbine forlaget og kan købes i de fleste boghandlere eller bestilles online her.

Facebookgoogle_pluspinterest